SALAM SEJAHTERA BUAT SEMUA..
^_^
hari ini di sebabkan saya berpuasa , jadi mood memasak telah menjelma ke dalam diri..
hohoho
bila cuti , duk umah , dapur pun di pandang sebelah mata :)
klau duk umah sewa , dapur di pandang bermata2.
asyik2 ke dapur.. asyik2 masak..
dapur ibarat bilik ke 2..
huhuhu
arini nak masak ape erk..??
pk.pkpk. na na nana..
da dapat idea..
fav makanan kot. tempe. tempe.tempe.
resepi ni jupe kt 1 blog ..
http://www.resepi4u.com/2010/04
ROJAK TEMPE
Bahan-bahan:
300 gram tempe - potong dadu 2 cm, goreng dan toskan
2 helai daun limau
1 btg serai, diketuk
500 ml santan pekat
1 sdm air asam jawa
1 sdt garam
2 sdt gula merah
2 sdm minyak masak
Bahan untuk dikisar:
5 biji bawang merah
5 tangkai cili merah
3 biji buah keras
1 cm lengkuas
1 cm kunyit hidup
Cara penyediaan:
Panaskan minyak masak, tumis bahan yang telah dikisar bersama daun limau dan serai sampai naik bau.
Masukkan tempe goreng, gaul sampai rata. Tuang santan, masukkan garam, gula merah, dan air asam, masak sampai pekat.
Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.
SELAMAT MENCUBA ~~~
p/s : gmbr masakn tu t sya upload. yuhuuu
DAaaaaa
^_^
hari ini di sebabkan saya berpuasa , jadi mood memasak telah menjelma ke dalam diri..
hohoho
bila cuti , duk umah , dapur pun di pandang sebelah mata :)
klau duk umah sewa , dapur di pandang bermata2.
asyik2 ke dapur.. asyik2 masak..
dapur ibarat bilik ke 2..
huhuhu
arini nak masak ape erk..??
pk.pkpk. na na nana..
da dapat idea..
fav makanan kot. tempe. tempe.tempe.
resepi ni jupe kt 1 blog ..
http://www.resepi4u.com/2010/04
ROJAK TEMPE
Bahan-bahan:
300 gram tempe - potong dadu 2 cm, goreng dan toskan
2 helai daun limau
1 btg serai, diketuk
500 ml santan pekat
1 sdm air asam jawa
1 sdt garam
2 sdt gula merah
2 sdm minyak masak
Bahan untuk dikisar:
5 biji bawang merah
5 tangkai cili merah
3 biji buah keras
1 cm lengkuas
1 cm kunyit hidup
Cara penyediaan:
Panaskan minyak masak, tumis bahan yang telah dikisar bersama daun limau dan serai sampai naik bau.
Masukkan tempe goreng, gaul sampai rata. Tuang santan, masukkan garam, gula merah, dan air asam, masak sampai pekat.
Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.
SELAMAT MENCUBA ~~~
p/s : gmbr masakn tu t sya upload. yuhuuu
DAaaaaa
No comments:
Post a Comment